Συμπόσια

Τα συμπόσια αφορούν έναν νέο τρόπο “σχετίζεσθαι” ανάμεσα στους συμμετέχοντες, τους ομιλητές και τους καλλιτέχνες της συνάντησης. Είναι δράσεις σε μία ενδιάμεση περιοχή μεταξύ δείπνου και καλλιτεχνικής παρουσίασης. Γύρω από ένα τραπέζι, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον ίδιο τον καλλιτέχνη, την ιστορία του και τη μέχρι τώρα πορεία του, το καλλιτεχνικό του σύμπαν καθώς και στοιχεία της κουζίνας του. Τα Συμπόσια πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες συνεργάτες της Ελευσίνας 2021, οι οποίοι έχουν εργαστεί ή εργάζονται τώρα σε πολύμηνη βάση στην πόλη, διεξάγοντας έρευνα ή / και δουλεύοντας με συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού της πόλης, για να καταλήξουν στη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου. Τα Συμπόσια πραγματοποιούνται σε εστιατόρια και ταβέρνες της Ελευσίνας στη βάση του “ρεφενέ”. Το κόστος κατ’ άτομο για φαγητό και ποτό υπολογίζεται σε 10 – 15 €, ενώ κάθε Συμπόσιοι έχει 20 συνδαιτημόνες. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Σφηνάκια Φωτεινών Παρεμβάσεων

BEFORELIGHT

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, ώρες 20:00-22:00

Οι BEFORELIGHT, με διάθεση να μοιραστούν σημαντικές στιγμές στην 10ετή πορεία τους, παίρνουν το ρόλο του οικοδεσπότη σε μια βραδιά γνωριμίας και επικοινωνίας. Θα επιχειρήσουν να περιγράψουν πώς μια 8μελής ομάδα μπορεί και συνεργάζεται χωρίς να βρίσκεται ποτέ στο ίδιο μέρος, την αμφισημία του ονόματός τους, την διαδικασία σύλληψης και κατασκευής μιας φωτιστικής εγκατάστασης, την περιπέτεια του φωτός στο δημόσιο χώρο και άλλες πολλές ιστορίες, από το πώς γιορτάζουν στο Συνοικισμό της Ελευσίνας, μέχρι τα γενέθλια ενός φωτεινού κάκτου (!)· όλα με φως, όλα στο φως.

Οικογενειακό τραπέζι

Γιολάντα Μαρκοπούλου

Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 20:00-22:00

Με αφορμή το τελευταίο site specific έργο Ε_ΦΥΓΑ της ομάδας Station Athens στο 1ο Φεστιβάλ Συνοικισμός στην Ελευσίνα, σας προσκαλούμε σε ένα ιδιαίτερο οικογενειακό τραπέζι. Ο Χαλίλ θα μας σερβίρει το φαγητό –όχι η μητέρα του όπως συνηθίζεται στο Αφγανιστάν. Ένα παραδοσιακό γεύμα με συνοδεία τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών μας. 8 χρόνια ερευνητικής δουλειάς με πρόσφυγες και μετανάστες, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την επίδραση της τέχνης και ειδικότερα το θέατρο στη ζωή τους. Πώς πήραν την απόφαση να εμπλακούν αλλά και να παραμείνουν πιστοί στην διαδικασία της δημιουργίας μίας ομάδας –ίσως από τις εξαιρέσεις– που οι συμμετέχοντες της είναι μαζί τόσα χρόνια; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σύνδεσης αυτής σε βάθος χρόνου; Με ποιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μία τέτοια «εκ-κίνηση»;

Το μέσα έξω

Ευριπίδης Λασκαρίδης

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, ώρες 20:00-22:00

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης μιλά για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και για το πώς η πορεία απαλλαγής του από την μέθοδο Στανισλάφσκι τον έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σκηνοθέτης και performer της νεότερης γενιάς, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης κατέχει ήδη μια αναγνωρισμένη θέση στη σύγχρονη ελληνική σκηνή λόγω της ξεχωριστής και πρωτότυπης γλώσσας του. Η δουλειά του εξερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από το πρίσμα της μεταμόρφωσης και της γελοιότητας.

Στο «εργοτάξιο»

Δανάη Στράτου

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, 20:00-22:00

Η Δανάη Στράτου έχει δημιουργήσει στην πορεία της [πολύ] μεγάλης κλίμακας εικαστικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα που επικεντρώνονται σε στοιχεία του φυσικού και του ανθρώπινου περιβάλλοντος. Μας προσκαλεί σε μια συζήτηση γύρω από τις ειδικές συνθήκες δημιουργίας τέτοιων έργων: τη γνωριμία με τον τόπο, την προετοιμασία και το σχεδιασμό κάθε λεπτομέρειας, την επιτόπου εργασία, τη δυσκολία της καταγραφής τους, και φυσικά τη μεγάλη δυνατή ομάδα ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτά.

Χαρτογραφώντας νέες εμπειρίες

Το (Η’) εργαστήρι στο Συνοικισμό

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 20:00-22:00

Οι καθηγητές και φοιτητές του πρώτου και δεύτερου έτους του Η’ Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών εργάζονται γύρω από την έννοια του χάρτη, προσπαθώντας να συλλάβουν έναν καινούργιο, εντελώς προσωπικό χάρτη. Η άσκηση περνάει στην πρακτική στη γειτονιά του Συνοικισμού όπου εκθέτουν έργα εμπνευσμένα από την πολυπλοκότητα της Ελευσίνας. Με μια φρέσκια ματιά, χαρτογραφούν την εμπειρία τους και μας καλούν να δημιουργήσουμε τους δικούς μας (γαστρονομικούς) χάρτες.

Ό,τι καλύτερο μπορούμε

Αλέξανδρος Μιστριώτης

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρες 20:00-22:00

Σκοπός του Συμποσίου είναι να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί και να επισκεφτούμε μαζί την καλλιτεχνική περιπέτεια. Η τέχνη δεν έχει άλλους σκοπούς απ’ την ίδια τη ζωή και γι’ αυτό έχει κάποια σημασία να την γεύεσαι και να την μελετάς. Αυτό που σήμερα ονομάζουμε τέχνη δεν είναι τόσο ειδικό τελικά, υπάρχει σε κάθε δραστηριότητα που έχει σημασία για τον καθένα από μας, υπάρχει σε αυτές τις δραστηριότητες που αισθανόμαστε πως τις επιλέγουμε ή ακόμα καλύτερα πως τις υπηρετούμε. Νομίζω πως μιλάς για σένα και για την δουλειά σου επειδή θέλεις να καταλάβεις τον κόσμο και τους άλλους μέσα από κάτι συγκεκριμένο, προσωπικό. Μιλάς και γίνεσαι ξένος από τον εαυτό σου. Μιλάς με φροντίδα να μην προσβάλλεις αυτό που είσαι και είναι μέρος της ανθρωπότητας. Eίμαστε όλοι κάτι αξιοσέβαστο που μας ξεπερνά. Μιλάς με την ελπίδα να μην μπορείς να εξηγήσεις τι κάνεις γιατί είναι ακόμα κάτι ζωντανό, κάτι που συμβαίνει. Και βεβαίως δεν γίνεται να μιλάς για τέχνη και ο λόγος αυτός, οι εικόνες, οι ήχοι, οι διάρκειες και οι κινήσεις να μην είναι μέρος της τέχνης σου.

Μυήσεις

Καλλιτέχνες του προγράμματος φιλοξενίας Initiator

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρες 20:00-22:00

To Initiator είναι το πρώτο διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών γύρω από την εικαστική εγκατάσταση. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέχθηκαν μέσα από 80 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα μήνα για να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελευσίνα για ένα μήνα. Τα έργα τους αποτελούν μια άσκηση παρατήρησης της πόλης. Πώς, με βάση μια αρχαία τελετουργία –αυτή των Ελευσίνιων μυστηρίων– δημιουργούνται νέα τελετουργικά, σύγχρονες μυήσεις στην εικαστική εγκατάσταση;

20181109 | 20:00 - 22:00 @