ULTURE

Αναγνώσεις Φεστιβάλ

Οι Αναγνώσεις Φεστιβάλ είναι ένα εντατικό τριήμερο πρόγραμμα κατάρτισης στη διοργάνωση Φεστιβάλ. Περιλαμβάνει δημόσιες ομιλίες από καταξιωμένους καλλιτεχνικούς διευθυντές ευρωπαϊκών φεστιβάλ και ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις με τους συμμετέχοντες πάνω σε θέματα που αφορούν τη διοίκηση και τη διοργάνωση των φεστιβάλ. Οι Αναγνώσεις Φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας ως αρχή κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας τους καλλιτέχνες και τα έργα, εισάγουν τους συμμετέχοντες στην ουσία των φεστιβάλ, το καλλιτεχνικό όραμα δηλαδή, το περιβάλλον που προάγει την καινοτομία και τη σύνθεση ιδιαίτερων εμπειριών για το κοινό. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, η Ακαδημία Φεστιβάλ επιδιώκει να αναγάγει τα Φεστιβάλ σε χώρους με ισχυρή σημασία για την τέχνη, τον δημιουργό και τη θέση  του στην κοινωνία, επενδύοντας ιδιαίτερη προσοχή στο κοινωνικό πλαίσιο ανάδυσης των φεστιβάλ. Την ίδια στιγμή επιδιώκει να ενδυναμώσει γνωστικά και επαγγελματικά τους συμμετέχοντες, φοιτητές δηλαδή, θεατρολογίας, πολιτιστικής διαχείρισης, δραματουργίας και καλλιτεχνικής παραγωγής, επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, διοργανωτές φεστιβάλ αλλά και υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων.

Οι Αναγνώσεις Φεστιβάλ οργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός και με επίκεντρο το ίδιο το Φεστιβάλ με σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες συνάντησης με τους καλλιτέχνες και συζήτησης για την επίδραση των Φεστιβάλ στο σύνολο της καλλιτεχνικής τους πορείας. Οι Αναγνώσεις Φεστιβάλ είναι ένα πρόγραμμα της Ακαδημίας Φεστιβάλ που έχει δημιουργήσει η Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ και αποτελεί μοναδική περίπτωση στο είδος του. Το πρόγραμμα έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κατά τη διάρκειά τους, ενώ είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.  

Τρεις έμπειροι και καταξιωμένοι καλλιτεχνικοί διευθυντές σημαντικών φεστιβάλ της Ευρώπης καθοδηγούν τους συμμετέχοντες. Αντλώντας από την πολυετή εμπειρία τους, “ανοίγουν την κουζίνα τους”, παρουσιάζοντας στοιχεία της επιμελητικής τους πρακτικής και αναλύουν τους τρόπους με τους οποίους πετυχαίνουν να κάνουν πραγματικότητα το όραμά τους για το φεστιβάλ τους.

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από και τους μέντορες και τετ-α-τετ συναντήσεις μαζί τους, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης που προσφέρει το ευρύτερο πλαίσιο του φεστιβάλ με εκπροσώπους από το Ελληνικό Δίκτυο Φεστιβάλ, και επιπλέον την  Άσα Ριτσαρντότιρ (Ισλανδία), την  Ίνγκε Σέστρεμανς (Βέλγιο) και τον Μάικ Βαν Γκράαν (Νότια Αφρική) που συντονίζει το πρόγραμμα των Αναγνώσεων.

Ανάμεσα στους μέντορες είναι ο Τομ Κριντ (Ιρλανδία) και ο Βαλέχο Γκάντνερ (ΗΠΑ).

Οι Αναγνώσεις Φεστιβάλ εντάσσονται στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας της Ελευσίνας 2021 με την Ακαδημία Φεστιβάλ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, που στοχεύει να προωθήσει στην Ελλάδα τη θεωρητική συζήτηση αλλά και την πρακτική γνώση γύρω από το ρόλο και τη λειτουργία των φεστιβάλ, το ρόλο, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης ενός φεστιβάλ καθώς και όλες τις πτυχές διοργάνωσης ενός φεστιβάλ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελευσίνα 2021 σε συνεργασία με την Ακαδημία Φεστιβάλ διοργάνωσαν το Φεβρουάριο του 2019 το πρώτο Εργαστήριο για Έλληνες Διοργανωτές Φεστιβάλ (Atelier for Greek Festival Managers), ένα πρόγραμμα κατάρτισης για την επιμέλεια και οργάνωση φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν 25 εκπρόσωποι φεστιβάλ από διάφορες πόλεις της Ελλάδας.  Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες ίδρυσαν το Ελληνικού Δικτύου Φεστιβάλ, με πρώτο στόχο τη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης (toolkit) για τα Ελληνικά φεστιβάλ, την οποία θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια των Αναγνώσεων Φεστιβάλ.

Το Ελληνικό Δίκτυο Φεστιβάλ είναι ένα δίκτυο για τα φεστιβάλ και τους ανθρώπους τους. Στόχος του είναι ο διάλογος, η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών και προβληματισμών των πολιτιστικών φορέων, των καλλιτεχνών και των ανθρώπων που τα στελεχώνουν, η επικοινωνία και δικτύωση με αντίστοιχους φορείς της Ευρώπης καθώς και η δημιουργία ενός πρότυπου οδηγού “toolkit” για την υποστήριξη ήδη υπαρχόντων αλλά και νέων διοργανώσεων στην Ελλάδα.

Η Ακαδημία Φεστιβάλ

Η Ακαδημία Φεστιβάλ, μία πρωτοβουλία του οργανισμού Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ- European Festivals Association (EFA),  παρέχει διαφόρων μορφών κατάρτισης στη διοργάνωση των φεστιβάλ, σε νέους, δυναμικούς και παθιασμένους επιμελητές φεστιβάλ παγκοσμίως, εστιάζοντας στην ουσία των φεστιβάλ, των έργων, δηλαδή, και των καλλιτεχνών. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ δραστηριοποιείται από το 1952 στη δικτύωση διακεκριμένων φεστιβάλ μουσικής, χορού, θεάτρου και διεπιστημονικών τεχνών  και συνδέει περίπου 100 φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε 40 χώρες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Ακαδημία Φεστιβάλ μοιράζεται, ανταλλάσσει και εξασφαλίζει  τεχνογνωσία σχετικά με την διαχείριση των φεστιβάλ. Μέσω της ενδυνάμωσης μιας νέας γενιάς ανερχόμενων επιμελητών και της δημιουργίας νέων επαγγελματικών ευκαιριών για τους δημιουργούς των φεστιβάλ, αναπτύσσει και διατηρεί ένα δίκτυο μελλοντικών πρωτοπόρων για τα ίδια τα φεστιβάλ, όπου η απόκτηση ικανοτήτων και η διεθνοποίηση  διαδραματίζουν ρόλο καθοριστικής σημασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο της Ακαδημίας είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες του EFA. Τα  ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινούν με αυτή την πεποίθηση, αλλά επικεντρώνονται σε θέματα και ζητήματα που θίγονται από τους συμμετέχοντες: καλλιτεχνικό όραμα, δημόσια ευθύνη σε σχέση με την πολιτιστική και καλλιτεχνική σημασία ενός φεστιβάλ  απέναντι στην τοπική κοινωνία όπου λαμβάνει χώρα, καθώς και τη διεθνοποίηση, τη συμπερίληψη, την ανανέωση και τη βιωσιμότητα.

Ακαδημία Φεστιβάλ www.thefestivalacademy.com

Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ www.efa-aef.org

Ημερομηνίες: Παρασκευή 28 έως και Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Η δράση απευθύνεται σε συμμετέχοντες που έχουν επιλεγεί από τους διοργανωτές έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στο τριήμερο πρόγραμμα κατάρτισης συμμετέχουν οι συμμετέχοντες του Εργαστηρίου Κριτικής.

Χώρος: Καλειδοσκόπιο